Fogpótlások

A fogpótlások mellett nemcsak azért döntünk, hogy újra magabiztosan mosolyoghassunk, hanem azért is, hogy problémamentesen rághassunk, beszélhessünk, és hogy megóvjuk szervezetünk egészségét.

Az idő során bárkivel előfordulhat, hogy a gondos otthoni fogápótlás, a konzerváló fogászati kezelések ellenére hiányos lesz a fogzata. Nem feltétlenül kell baleset közben elveszett fogra gondolni (ez a legritkább), ugyanúgy fogvesztéshez vezethet a fogágygyulladás (parodontozis), illetve a menthetetlenül elromlott fogakat is ki kell húzni, így szükségessé válik a fogpótlás.

Érdemes pótolni – de miért?
Már egyetlen fog hiánya is érezhetően megbonthatja a fogazat egységét: az eltávolított fog helyén ugyanis elkezd leépülni a fogágy (csont), és lassan elvékonyodik, elsorvad az alapzat. Ráadásul fogsorunkban is változás áll be, a többi fog ugyanis – „szétvándorolhat“, elmozdulhat, ráadásul igyekeznek a kieső fog funkcióját átvenni. A hiányzó foggal szemközt levő fogak kissé kiemelkedve „benőhetnek“ a hézagba, így mind nehezebbé válik a későbbi fogpótlás.

Nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy a foghiány megváltoztathatja a harapási magasságot, az állkapocs izületének működését, ráadásul az elvesztett fogak hátrányosan befolyásolják a rágást és a táplálkozást is.

A lehetőségek óriás tárháza
A fogpótlásokat alapvetően két csoportra osztjuk, vannak a rögzített és a kivehető pótlások. A választás természetesen több tényezőtől függ, elsősorban a pótolni kívánt fogak számától és a foghiány elhelyezkedésétől, illetve a környező fogak, az ín és a csontozat állapotától is, de fontos felmérni az általános egészségi állapotot is, kiszűrni az egyes kontraindikációkat vagy rizikótényezőket (cukorbetegség, epilepszia stb).

Ne habozzunk!
Fogat csináltatni költséges elhatározás, ám a megelőzes itt is olcsóbb alternatívának bizonyul hosszú távon. A megfelelő száj- és fogápolási technikák mellett ugyanis a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, a fogkő eltávolítása is meghosszabítja fogaink életét. Ha azonban már nyakunkon a baj, a fogpótlás halogatásakor gondoljunk a fogvesztésre, az elégtelen szájhigiénével járó egyéb egészségügyi kockázatokra: a felsoroltak ugyanis nemcsak a tüdőgyulladás, az emésztési problémák, a szájüregi rák és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát növelik, hanem a demencia, allergiák kialakulásának rizikóját is.

Mi a helyzet a tejfogakkal?
Gyermeknél, ha teljfogbalesetnél kirepül a fog, fogpótlásra nincs lehetőség. A tejfogat visszaültetni nem lehet, hiszen a végleges fog csírája megsérülhet. Törött tejfogat kezelni, kiegészíteni csak ritkán van lehetőség. Fontos, hogy hamar szakemberhez forduljunk, aki egyénileg értékeli az esetet!

Fogpótlások típusai

Korona: Egy fogra készül, a fog megkisebbítése után a lecsiszolt fog teljes felszínét boritó rögzített fogpótlás. Javasolt, ha kevés az épen maradt fogszövet. A fogak alaki és esztétikai rendellenességeinek helyreállitása esetén is szóba jöhet, valamint kivehető fogpótlások rögzítésének fokozására is alkalmas.

Csapos korona: Egy fogra, foggyökérre készülő korona, ha már csak a gyökér áll rendelkezésre. Az előzetesen megformált gyökérüregbe egy csappal rögzülő műcsonk kerül, ez a lecsiszolt fogkoronát helyettesíti, és erre rögzítik a fogpótlást.

Híd: A hiányzó foga(ka)t határoló két vagy több pillérfogra kerülő koronákból és az ezeket összekötő, a foghiányt áthidáló részből álló, egyben készített rögzített fogpótlás. Egy vagy több egymás melletti fog hiánya esetén alkalmazható.

Inlay rögzítésű hid: Kisebb foghiányok esetén a szomszédos fogakba készített üregekben rögzülő betétekből, és az azokat összekötő hídtestből álló fogpótlás. A szomszédos fogak lecsiszolása nélkül elkészíthető, ha azokban korábban nagyobb tömés vagy szuvasodás volt.

Részleges kivehető műfogsor: A rögzített fogpótlással már nem ellátható, nagyobb kiterjedésű, részleges foghiány esetén alkalmazott megoldás (főleg a hátsó rágófogak hiánya esetén). Fém vagy müanyag alaplemezből, műanyag műínnyel készül, az elsorvadt csontalapzat egy részét pótolja.

Teljes kivehető műfogsor: Teljes foghiány esetén, műanyagból készített fogpótlás (a köznyelv protezisként emlegeti), mely az elsorvadt csontalapzatot is pótolni tudja.

Implantátum: Fogbeültetés vagy műgyökérbeültetés, egy fog hiánya, de teljes fogatlanság esetén is. A hiányzó fog(ak) helyére titánötvözetből készült csavarokat helyeznek be, majd az implantátumokba illesztett felépítményekre készül a fogpótlás. A szomszédos fogakat kíméli, nincs szükség csiszolásra, akár a teljes fogsor rögzíthető.

Héjkerámia: A frontfogak látható felszinére készül, héjszerűen elvékonyitott porcelánból, mely esztétikai hibák, fejlődési rendellenességek, zománcdefektusok, alaki vagy méretbeli eltérések, rések, sérülések korekciójára alkalmas, csiszolás és korona nélkül.